• Park Yaşam Ticaret Merkezi Karşıyaka İZMİR
  • 0 538 7791143
  • randevu@izmircocukurolojisi.com

Veziko Üreteral Reflü (VUR)

Vezikoüreteral reflü (VUR), idrarın mesaneden geriye doğru üreterlerden birine veya her ikisine ve bazı durumlarda böbreklere doğru aktığı bir durumdur. Normalde idrar böbreklerden üreterler yoluyla mesaneye akar ve valf benzeri bir mekanizma idrarın üreterlere geri akmasını engeller. Bu valf mekanizması arızalandığında vezikoüreteral reflü meydana gelebilir.

Vezikoüreteral reflü ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:

**Nedenler:** VUR genellikle doğuştan gelen bir durumdur. İdrarın geri akışını engelleyen kapak mekanizması gelişimsel bir sorun nedeniyle düzgün çalışmayabilir. Bazı durumlarda VUR idrar yolu anormallikleriyle ilişkili olabilir.

**Şiddet Dereceleri:** VUR, şiddete dayalı olarak beş dereceye ayrılır. Derece I, idrarın yalnızca üretere geri aktığı en hafif formdur, derece V ise üreter ve böbreğe geri akışı içeren en şiddetli formdur. VUR’un şiddeti tedavinin seyrini ve şeklini etkileyebilir.

**Sıklık:** Vezikoüreteral reflü bebeklerde ve küçük çocuklarda, özellikle de idrar yolu enfeksiyonu (İYE) geçirmiş olanlarda daha yaygındır. 100 çocukta 1 görülür. VUR görülme sıklığı kız çocuklarında erkeklere göre daha yüksektir.

**Belirtiler:** VUR’un kendisi fark edilebilir semptomlara neden olmayabilir. Ancak ateş, idrara çıkma sırasında rahatsızlık, yanma, ağrı, idrarda kanama ve idrar yapma alışkanlıklarında değişiklik (sık çıkma, seyrek çıkma, idrar kaçırma) gibi semptomlarla görülebilir.

**Tanı:** VUR tanısı sıklıkla işeme sistoüretrogramı (VCUG,MSUG) dediğimiz görüntüleme çalışması yoluyla konur. Bu testler idrar akışını görselleştirmeye ve üreterlere ve böbreklere reflü olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Bunun dışında reflünün böbreğe verdiği zararı tanımlamaya yardımcı olması için de DMSA böbrek sintigrafisi çekilir.

**Tedavi:** Tedavi yaklaşımı VUR’un şiddetine ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla ilişkili olup olmamasına bağlıdır. Hafif vakalarda gözlem ve antibiyotik ile izleme önerilebilir. Daha ciddi vakalarda veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları endişe yaratıyorsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Cerrahi, bir valf mekanizması oluşturmak veya üreterlerin konumunu düzeltmek için bir prosedür içerebilir. Kapalı (Endoskopik) ya da açık cerrahi seçenekleri mevcuttur. Başarı oranları ve risk faktörleri değerlendirilip uygun cerrahi tekniğe karar verilmelidir

**Uzun Dönem Takip:** Doğru yaklaşım ile birçok VUR vakası başarıyla tedavi edilebilir ve böbrek hasarı gibi komplikasyon riski en aza indirilebilir. Durumdaki herhangi bir değişikliği izlemek ve herhangi bir idrar yolu enfeksiyonuna derhal müdahale etmek için çocuk ürolojisi uzmanınca düzenli takip önemlidir.

DAHA DETAYLI BİLGİ ve RANDEVU ALMAK İÇİN TELEFONUN ÜZERİNE TIKLAYARAK HEMEN ARAYABİLİR YADA SAĞ ALT KÖŞEDEKİ WHATSAPP İKONU ÜZERİNE TIKLAYARAK BİZLERLE ANINDA  İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

0 530 705647