• Park Yaşam Ticaret Merkezi Karşıyaka İZMİR
  • 0 538 7791143
  • randevu@izmircocukurolojisi.com

Kasık Fıtığı

Çocuklarda kasık fıtığı, bağırsak veya karın dokusunun bir kısmının kasık yakınındaki karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar. Kasık fıtıkları bebeklerde ve küçük çocuklarda nispeten yaygındır. Çocuklarda kasık fıtığı ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:

**Yaygınlık:** Kasık fıtıkları erkeklerde kız çocuklarına göre daha sık görülür ve çoğunlukla yaşamın ilk birkaç ayında ortaya çıkar. Prematüre bebeklerde risk daha yüksek olabilir, ancak kasık fıtığı, zamanında doğan bebeklerde de ortaya çıkabilir.

**Sebepler:** Çocuklarda kasık fıtığı gelişimi genellikle, anne karnındaki gelişim sırasında testislerin skrotuma inmesine izin veren karın duvarındaki doğal bir açıklığın kalıcı olmasıyla ilişkilidir. Bu açıklık düzgün bir şekilde kapanmazsa, karın içeriğinin dışarı çıkabileceği zayıf bir nokta oluşturarak fıtığa yol açabilir.

**Belirtiler:** Çocuklarda kasık fıtığının en yaygın belirtisi, özellikle çocuk ağladığında veya ıkındığında kasık bölgesinde gözle görülür bir şişkinlik veya şişliktir. Çocuk sakinleştiğinde veya uzandığında şişkinlik kaybolabilir. Bazı durumlarda çocuklar kasık bölgesinde rahatsızlık veya ağrı hissedebilir.

**Teşhis:** Kasık fıtığı tanısı genellikle fizik muayene ile konur. Tanıyı doğrulamak veya fıtığın boyutunu değerlendirmek için ultrason gibi görüntüleme çalışmaları kullanılabilir.**Tedavi:** Çocuklarda kasık fıtığının standart tedavisi cerrahi onarımdır. Ameliyat genellikle günübirlik tedavi bazında yapılır ve fıtıklaşmış dokunun tekrar yerine itilmesini ve karın duvarındaki açıklığın kapatılmasını içerir. İşlem geleneksel açık cerrahi veya laparoskopik tekniklerle yapılabilir.

**Ameliyatın Zamanlaması:** Çocuklarda kasık fıtıkları genellikle tanı konulur konulmaz onarılır. Semptomlara neden olmuyorsa izlenebilen yetişkin fıtıklarından farklı olarak, çocuklarda kasık fıtıkları, fıtıklaşmış dokunun hapsedilmesi veya boğulması gibi komplikasyonları önlemek için genellikle derhal tedavi edilir.

**Komplikasyonlar:** Çocuklardaki kasık fıtıkları tedavi edilmezse hapsedilme (karın içeriğinin fıtık kesesi içinde sıkışması) veya boğulma (fıtıklaşmış dokuya kan akışının kısıtlanması) gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Hızlı cerrahi müdahale bu komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

**Klinik Gidiş:** Kasık fıtığı onarımı yapılan çocukların seyri genellikle mükemmeldir. Ameliyat rutin kabul edilir ve komplikasyonlar nadirdir. Çoğu çocuk işlemden kısa bir süre sonra iyileşir ve normal faaliyetlerine devam eder.

DAHA DETAYLI BİLGİ ve RANDEVU ALMAK İÇİN TELEFONUN ÜZERİNE TIKLAYARAK HEMEN ARAYABİLİR YADA SAĞ ALT KÖŞEDEKİ WHATSAPP İKONU ÜZERİNE TIKLAYARAK BİZLERLE ANINDA  İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

0 530 705647