• Park Yaşam Ticaret Merkezi Karşıyaka İZMİR
  • 0 538 7791143
  • randevu@izmircocukurolojisi.com

Üriner Sistem Taş Hastalığı

Üriner sistem (idrar yolu) taşları, böbrekler, üreterler (idrar kanalı), mesane (idrar kesesi) ve üretra  dahil olmak üzere üriner sistemin çeşitli kısımlarında oluşabilir. Çocuk taş hastalığı, yetişkinlerdeki böbrek taşı hastalığıyla pek çok benzerliğe sahiptir ancak  bazı farklı hususlar da vardır.

Çocuk taş hastalığı hakkında bazı önemli noktalar şunlardır:

**Sıklık:** Böbrek taşları yetişkinlerde daha sık görülürken, çocuklarda da görülmekte ve sıklığı da artmaktadır. Çocuklarda taş oluşumuna katkıda bulunan faktörler genetik, beslenme alışkanlıkları ve bazı tıbbi durumları içerebilir.

 **Nedenler:**  Çocuk taş hastalığının nedenleri çok faktörlüdür. Dehidratasyon (az su içme) yaygın bir risk faktörüdür ve metabolik bozukluklar, idrar yolu anormallikleri ve genetik faktörler gibi bazı tıbbi durumlar taş oluşumuna katkıda bulunabilir. Çoğu durumda neden belli değildir.

**Belirtiler:** Çocuk taş hastalığının belirtileri farklılık gösterebilir ve bazı çocuklar fark edilebilir semptomlar göstermeyebilir. Yaygın semptomlar arasında şiddetli karın veya yan ağrısı, idrarda kan, sık idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı yer alır. Bebekler veya çok küçük çocuklar yetersiz beslenme veya kusma belirtileri gösterebilir. Ağrı ile birlikte ateş varsa bu, taşa bağlı böbrek iltihabının (taşlı piyelonefrit) göstergesi olabilir ve oldukça acil bir durumdur.

**Teşhis:** Teşhis, klinik değerlendirme, tıbbi öykü, fizik muayene ve görüntüleme çalışmalarının birleşimini içerir. Taşları görselleştirmek, boyutlarını ve konumlarını değerlendirmek için ultrason, röntgen ve bazen Bilgisayarlı Tomografi taramaları gibi görüntüleme testleri kullanılabilir.

**Tedavi:** Tedaviye yaklaşım, taşların boyutu ve yeri, semptomların şiddeti ve altta yatan neden gibi faktörlere bağlıdır. Küçük taşlar sıvı alımının artmasıyla kendiliğinden düşebilirken, daha büyük taşlar şok dalgası litotripsi (ESWL), üreteroskopi veya bazı durumlarda perkütan böbrek cerrahisi (sırttan ciltte yol oluşturarak böbreğe ulaşma) gibi müdahaleleri gerektirebilir. Açık cerrahi yaklaşımı, çok nadir durumlar hariç, terkedilmiştir. Ağrı yönetimi ve metabolik anormallikler gibi altta yatan nedenlerin ele alınması da tedavinin önemli yönleridir.

**Önleme:** Önleyici tedbirler genellikle yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerini içerir. Sıvı alımının arttırılması, hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi, diyetin taş oluşumu riskini azaltacak şekilde ayarlanması ve altta yatan tıbbi durumların ele alınması, tekrarlamanın önlenmesi açısından çok önemlidir.

**Takip:** Üriner sistem taşı hastalığı geçirmiş olan çocukların nüksetmeyi izlemek ve genel idrar yolu sağlığını değerlendirmek için düzenli takip randevularına ihtiyacı olabilir. Bu, tekrarlanan görüntüleme çalışmalarını ve altta yatan herhangi bir durumun sürekli yönetimini içerebilir.

DAHA DETAYLI BİLGİ ve RANDEVU ALMAK İÇİN TELEFONUN ÜZERİNE TIKLAYARAK HEMEN ARAYABİLİR YADA SAĞ ALT KÖŞEDEKİ WHATSAPP İKONU ÜZERİNE TIKLAYARAK BİZLERLE ANINDA  İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

0 530 705647